Oprit bestraten

Oprit bestraten

Een goed bestraatte oprit versterkt de uitstraling van uw tuin en woning. Als uw oprit goed is bestraat dan weet u zeker dat alle elementen een geheel vormen. Een goed verzorgde tuin en oprit zijn belangrijk voor een goede eerste indruk. Daarnaast is het niet alleen een visitekaartje, een goed bestraatte oprit is ook belangrijk voor de afwatering. Als u dus last heeft van verzakking van uw oprit of een slechte afwatering, dan is het tijd om aan de slag te gaan.

De voorbereiding

De eerste stap is om te kijken wat u precies wilt met uw oprit. U moet een keuze maken uit de verschillende soorten stenen en rekening houden met het patroon wat u wilt creëren. Bij het berekenen van het oppervlak kunt u het beste rekening houden met hele stenen. Hierdoor hoeft u tijdens het bestraten geen stenen op maat te zagen.

Het belang van zand

Onder de tegels komt wit zand te liggen. Het is belangrijk dat u voldoende zand onder de tegels legt, op die manier kunt u verzakkingen en andere problemen voorkomen. Hoeveel zand er nodig is, dat is afhankelijk van de functie van de bestrating. Hoe zwaarder de belasting van de stenen, hoe meer zand er nodig is. Voor een looppas wordt geadviseerd om ongeveer 10 centimeter zand te storten, voor een terras wordt 15 tot 20 centimeter aanbevolen en voor een oprit 20 to 25 centimeter zand. Een oprit wordt natuurlijk het zwaarste belast.

Stap voor stap bestraten

  • Bij het aanleggen van een oprit begint u met het storten van zand. Voor een oprit is het nodig om 20 tot 25 centimeter zand te storten. Eerst moet u de oprit uitzettend met piketten. Deze moet u 10 centimeter van de werkelijke rand af zetten. Op die manier heeft u de ruimte om te schuiven. Nu moet u de vorm van de oprit uitgraven, daarna kunt u het zand storten.
  • Nu moet u met een trilplaat over het zand nodig, voor een oprit is het belangrijk dat u een zware trilplaat gebruikt.
  • Nu moet u de hoogte van uw oprit bepalen, het is het mooiste als deze aansluit bij de weg voor uw oprit. Leg de eerste steen waterpas gelijk aan de uitgekozen hoogte. Daarna gaat u de om de 60 tot 80 centimeter andere stenen plaatsen die waterpas ligt met de vorige steen.
  • Als de hele oprit is bestraat moet u een afloop maken voor een goede afwatering.
  • Wanneer u klaar bent met het straten, dan moet u de bestrating aftrillen. Daarna kunt u het brekerzand verspreiden en in de tegels vegen. Dit is een erg belangrijke stap omdat het zand de stenen op de juiste plaats houdt. Het vegen van de stenen moet u de eerste weken regelmatig herhalen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *