Grindpad aanleggen

Grindpad aanleggen

Wilt u een grindpad aanleggen, dan is het handig om te weten hoe u dit het beste kunt aanpakken. In feite is dit een vrij eenvoudige klus en Kwieq legt u dan ook op een gemakkelijke huis-tuin-en-keukenwijze uit hoe u de klus klaart.

Om te beginnen maken we onderscheid tussen twee verschillende soorten grindpaden: die op licht en die op zwaarder belaste paden. Dit verschil is belangrijk omdat de verschillende soorten paden een andere ondergrond vereisen.

Licht belaste paden

We beginnen met de licht belaste paden. Denk hierbij aan een siertuin, een tuinpad of bijvoorbeeld een terras. Omdat de ondergrond licht belast is, hoeft u hier geen sterke ondergrond aan te leggen. Wat u wel nodig heeft, is een goede ondergrond. Een laag zand of grond voldoet hier. Maak ook gebruik van anti-worteldoek (en natuurlijk het grind zelf).


Eerst creëert u de zand- of grondlaag en hier overheen legt u anti-worteldoek. Nu kunt u hierover direct het grind strooien. Denk hierbij aan een laagdikte van 4 tot 5 centimeter. Een regel om erachter te komen hoeveel grind u precies nodig heeft, is de volgende formule: lengte x breedte in m x laagdikte in m = aantal m3 grind.

Zwaarder belaste paden

Wilt u een grindpad aanleggen op een zwaarder belast pad, dan gelden er andere regels. Maar eerst: wat is precies een zwaarder belast pad? Denk hierbij aan een oprit, een erf of bijvoorbeeld een parkeerplaats. Om ervoor te zorgen dat – bijvoorbeeld – het parkeren van een auto niet zorgt voor een verzakking in de grond, maakt u gebruik van gebroken puin, ook wel: menggranulaat of repac.

Leg om te beginnen een laag van ongeveer 20 centimeter aan en tril dit aan met een trilplaat. Strooi hier vervolgens direct het grind overheen. Zorg voor een laag van 5 tot 6 centimeter, zodat de bedekking voldoende is. Het is hierbij beter om teveel te bestellen dan te weinig, zodat u een restje overhoudt. Nadat het pad is ingereden, kunt u zo eventueel gedeelten aanvullen.

Gebruikt u het pad zeer intensief, dan raden wij aan om splitplaten aan te leggen. Dankzij deze splitplaten wordt uw oprit stabieler en spoorvrij. Tevens is zo een oprit uiterst onderhoudsarm.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *