Betontegels of natuursteentegels?

Betontegels of natuurtegels

Er zijn veel verschillende maten voor verlengsnoeren, maar hoe lang kan een verlengsnoer eigenlijk maximaal zijn? Kwieq deed wat research en kwam tot een heldere conclusie, gegeven door Sjef Kobben, hoogleraar Power Quality aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Factoren voor de lengte

Voor dit antwoord zijn we schatplichtig aan Mixx, een magazine over energie. Zij bevroegen de hoogleraar naar zijn visie over de lengte van een verlengsnoer. In het kort komt het op het volgende neer: hoe langer het snoer is, des temeer spanning er verloren raakt. De professor legt uit:


“De lengte van een verlengsnoer wordt beperkt door factoren als beveiliging, spanningsverlies, wattage en de aard van het toestel dat je erop aansluit. Neem bijvoorbeeld een wasmachine en een telefoonoplader. De wasmachine heeft meer stroom nodig. Als het snoer te lang zou zijn, kan het die stroomvraag niet aan. Terwijl een oplader er nog prima op zou werken. Verder is het belangrijk dat bij een lang snoer nog voldoende stroom gaat lopen bij een kortsluiting om de wasmachine binnen 0,4 seconden uit te schakelen. Dat gaat ook niet bij een te lang snoer.”

Lengte van een verlengsnoer

Nu vraagt u zich waarschijnlijk af wat precies die maximale lengte voor een verlengsnoer is. Wel nu, deze lengte verschilt. In het geval het een snoer voor een stofzuiger van 1500 watt is, bedraagt de maximale lengte 30 meter. Gebruikt u echter een gloeilamp van 100 watt, dan is de maximale lengte echter 450 meter. Daarnaast geldt dat de maximale lengte van het snoer afhangt van de dikte van een verlengsnoer. Hoe dikker het snoer, hoe langer deze succesvol kan blijven werken.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *