Basistips voor bestraten

Tips bestrating

Uw bestrating in de tuin ziet er natuurlijk goed uit wanneer dit ook nauwkeurig gedaan wordt. De ondergrond moet daarom erg recht liggen en afgetrild zijn. Wij zullen u vertellen hoe u dit kunt doen en welke stappen u hierna moet volgen.

Ondergrond

De bestrating begint bij een goede basis. U kunt beginnen met het uitgraven van de grond (15 tot 25 cm). Dit heeft wel precisie nodig, want de tegels moeten wel op een rechte ondergrond komen te liggen. Nadat u de grond heeft uitgegraven moet het afgetrild worden. Hier kunt u een trilplaat voor gebruiken, deze zou u eventueel bij een bouwmarkt kunnen huren.

Voorkom verschuiving

Als u niet wilt dat uw tegels gaan verschuiven, dan moet u de kanten gaan opsluiten. Hiervoor kunt u opsluitbanden gebruiken, dit hangt er wel van af of het is bedoeld voor bijvoorbeeld een tuinpad, terras of voor de oprit. U moet er wel voor zorgen dat deze opsluitbanden 2 cm lager worden geplaatst dan de bestrating.

Zandbed

U wilt vast niet dat uw tegels de grond in gaan zakken. Daarom is het handig om een zandbed te plaatsen. De dikte van het zandbed is afhankelijk van de dikte van de ondergrond, informeer hier dus wel naar. Als u een terras aan wilt leggen kunt u het beste voor het zandbed geen zand gebruiken maar bijvoorbeeld grind. Grind moet wel beter aangestampt worden, dit is namelijk grover dan zand.

Bestrating

Nu kunt u de tegels gaan plaatsen. Als de tegels niet passen kunt u deze bijwerken met bijvoorbeeld een doorslijper, er zijn meerdere mogelijkheden om de tegels bij te werken. U moet er wel om denken dat materialen met een strakke randafwerking snel beschadigd kunnen worden.

Soorten bestrating

U gebruikt harde stenen voor de bestrating van uw tuin. Er zijn erg veel soorten verkrijgbaar, met veel verschillende kleuren. Er zijn natuurlijk nog verschillende soort stenen die u kunt gebruiken, een aantal zijn:

  • Gebakken straatstenen
  • Oudhollandse tegels
  • Trottoirtegels
  • Natuurstenen (geschikt voor grote oppervlakten: zwembaden/terrassen)

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *