Basistips voor bestraten

Tips bestrating

Uw bestrating in de tuin ziet er natuurlijk goed uit wanneer dit ook nauwkeurig gedaan wordt. De ondergrond moet daarom erg recht liggen en afgetrild zijn. Wij zullen u vertellen hoe u dit kunt doen en welke stappen u hierna moet volgen.

Ondergrond

De bestrating begint bij een goede basis. U kunt beginnen met het uitgraven van de grond (15 tot 25 cm). Dit heeft wel precisie nodig, want de tegels moeten wel op een rechte ondergrond komen te liggen. Nadat u de grond heeft uitgegraven moet het afgetrild worden. Hier kunt u een trilplaat voor gebruiken, deze zou u eventueel bij een bouwmarkt kunnen huren.

Voorkom verschuiving

Als u niet wilt dat uw tegels gaan verschuiven, dan moet u de kanten gaan opsluiten. Hiervoor kunt u opsluitbanden gebruiken, dit hangt er wel van af of het is bedoeld voor bijvoorbeeld een tuinpad, terras of voor de oprit. U moet er wel voor zorgen dat deze opsluitbanden 2 cm lager worden geplaatst dan de bestrating.

Zandbed

U wilt vast niet dat uw tegels de grond in gaan zakken. Daarom is het handig om een zandbed te plaatsen. De dikte van het zandbed is afhankelijk van de dikte van de ondergrond, informeer hier dus wel naar. Als u een terras aan wilt leggen kunt u het beste voor het zandbed geen zand gebruiken maar bijvoorbeeld grind. Grind moet wel beter aangestampt worden, dit is namelijk grover dan zand.

Bestrating

Nu kunt u de tegels gaan plaatsen. Als de tegels niet passen kunt u deze bijwerken met bijvoorbeeld een doorslijper, er zijn meerdere mogelijkheden om de tegels bij te werken. U moet er wel om denken dat materialen met een strakke randafwerking snel beschadigd kunnen worden.

Soorten bestrating

U gebruikt harde stenen voor de bestrating van uw tuin. Er zijn erg veel soorten verkrijgbaar, met veel verschillende kleuren. Er zijn natuurlijk nog verschillende soort stenen die u kunt gebruiken, een aantal zijn:

  • Gebakken straatstenen
  • Oudhollandse tegels
  • Trottoirtegels
  • Natuurstenen (geschikt voor grote oppervlakten: zwembaden/terrassen)

Hoe onderhoud u uw bestrating?

Stratenmaker

Heeft u ook last van groene aanslag op uw mooie sierbestrating? Door alle weersomstandigheden die wij in Nederland hebben groeit de groene aanslag snel. Door regen, zonneschijn en hoge tempraturen verandert uw sierbestrating al heel snel. Dat is niet alleen maar heel lelijk, als het nat is buiten dan is uw bestrating erg glad door de groene aanslag. Ook het mos tussen uw tegels kan erg snel uit de grond komen en is erg lastig om te verwijderen. Doet u dit allemaal met de hand dan kan het wel eens uw rug gaan kosten. Gelukkig is er een oplossing voor deze hardnekkige aanslag op uw bestrating.

Voegmortels

Een onkruid arm terras, wie droomt daar nou niet van? Het ligt binnen handbereik. Door voegmortels kunt u het mos tussen uw tegels of bestrating tegen gaan. Voegmortels zijn soort cement tussen uw tegels. Het is een bindmiddel dat na het aanbrengen hard wordt. Het is in verschillende varianten verkrijgbaar. Wilt u er met een auto overheen kunnen rijden? Dan heeft u een sterkere variant nodig dan dat er alleen maar overheen loopt. Ook in de prijs is dit terug te zien. Het scheelt u daarin tegen wel veel onderhoudsuren.

Lees verder

Wat te doen bij een gebroken tegel?

Gebroken tegel

Heeft u een gebroken tegel? Dat is vervelend, maar er zijn genoeg manieren om dit te verhelpen. Kwieq geeft u een overzicht van handige lijmsoorten, restoratiemethoden en meer tips.

Vervangende tegels

Het kan zo gebeuren dat als u per ongeluk iets zwaars op de tegels laat vallen er een barst ontstaat. Nu is een gebroken tegel niet mooi om te zien, maar bevordert deze de veiligheid des te minder. We raden u dan ook om te beginnen aan om te kijken of u een gelijke tegel kunt vinden om de gebroken tegen mee te vervangen. Gebruik (indien het een buitentegel betreft) zand om de tegel te laten integreren met zijn naaste tegels.

Soorten lijm

Kunt u niet meer een gelijke tegel vinden, dan zal het nodig zijn om de steen te lijmen. Hiervoor kunt u verschillende lijmen gebruiken. Opties zijn polyurethaanlijm – ook wel: constructielijm, Bison Tix – een variant van Bison Kit, of Pattex Extreme, een middel waarmee u zelfs een vaas zou kunnen restaureren. Eventueel is cementspecie ook nog een middel om naar te kijken.

Lees verder

Oprit bestraten

Oprit bestraten

Een goed bestraatte oprit versterkt de uitstraling van uw tuin en woning. Als uw oprit goed is bestraat dan weet u zeker dat alle elementen een geheel vormen. Een goed verzorgde tuin en oprit zijn belangrijk voor een goede eerste indruk. Daarnaast is het niet alleen een visitekaartje, een goed bestraatte oprit is ook belangrijk voor de afwatering. Als u dus last heeft van verzakking van uw oprit of een slechte afwatering, dan is het tijd om aan de slag te gaan.

De voorbereiding

De eerste stap is om te kijken wat u precies wilt met uw oprit. U moet een keuze maken uit de verschillende soorten stenen en rekening houden met het patroon wat u wilt creëren. Bij het berekenen van het oppervlak kunt u het beste rekening houden met hele stenen. Hierdoor hoeft u tijdens het bestraten geen stenen op maat te zagen.

Lees verder

Uitkiezen van tuintegels, 5 aandachtspunten

Tuintegels, tips voor bestrating van uw tuin

Bent u op zoek naar de juiste soort betegeling voor in uw tuin? Zo’n keuze kan soms behoorlijk lastig zijn, aangezien het aanbod oneindig lijkt. Het is daarom handig om goed te weten waarnaar u op zoek bent. Kwieq geeft u vijf handige aandachtspunten bij het uitzoeken van uw tuinbetegeling.

Tip 1: neutrale betegeling

Om te beginnen, raden we u aan om te gaan voor neutrale tegels. Dat wil zeggen: tegels die niet een extreme kleur hebben, maar juist bestrating met een neutrale uitstraling. Waarom we u dit aanraden? Op neutrale betegeling raakt u namelijk minder snel uitgekeken. Zo verkleint u dus de kans dat u over een paar jaar alweer nieuwe tegels wilt.

Lees verder